tiistai 12. heinäkuuta 2011

Kirous nimeltä hotspot


Epäonnen kierre jatkuu, ja eihän viimeisestä tapaturmasta ole vielä paljonkaan aikaa kun Jeri sairastui taas. Tällä kertaa hotspottiin.


Hotspot on tyypillinen ihosairaus esimerkiksi noutajilla. Hotspot elää valmiiksi koiran omassa bakteerikannassa, mutta vaatii ulkoisia ärsykkeitä kehittyäkseen tulehdukseksi. Tälläinen on esimerkiksi hyönteisen pisto jota koira raapii rikkoen ihonsa. Edesauttavia tekijöitä ovat erityisesti uinti, bakteerit viihtyvät kosteassa ja lämpimässä. Tämä onkin kesähelteillä monen noutajaperheen riesa.


Hotspot aiheuttaa koiran iholle märkivän tulehduksen, joka haisee voimakkaasti. Jerin kanssa huomasin tämän maanantai aamuna kun olimme edellisenä yönä palanneet Vaajasalmelta. Jerin turkissa oli korvan vieressä ja kaulassa kohtia, joissa turkki oli aivan limainen. Pesin koiran, ja huomasin että iho oli näissä kohdissa aivan vereslihalla ja kosketusarka. Kahden tunnin kuluttua kun pääsimme eläinlääkäriin oli tulehdus jo levinnyt huomattavasti. Hotspotille on tyypillistä räjähdysmäinen leviäminen. Parannuskeino on yksinkertainen: karvat pois niin että tulehtuneiden alueiden ympärillä on vähintään sentti tervettä ihoa, antibioottikuuri ja salvaa.


Lähes kaksi tuntia kului eläinlääkärissä kun Jeriä ajeltiin paljaaksi. Tulehtuneita alueita oli jo runsaasti, eläinlääkärikin sanoi että ei ole aikoihin nähnyt näin pahaa hotspottia. Kaula ja korvanvierustat olivat aivan vereslihalla. Jeri oli pakko nukuttaa jotta alueet saatiin hoidettua.


Ajelun jälkeen alueet pyyhittiin laimennetulla betadine-liuksella, ja voideltiin antibiootti-voiteella. Kotiin saimme kipulääkettä, antibiootteja per os ja antibioottivoidetta. Niin, ja puolikaljun koiran. Raukkaparka oli eilen aivan järkyttävän kipeä, ei pystynyt oikein olemaan mitenkään päin kun avoimista haavoista vaan valui verta ja mätää. Tänään kuitenkin antibiootti on jo purrut, ja haavat eivät enää eritä läheskään niin paljon kuin eilen. Kipeät ne toki ovat yhä, ja Jerin on vaikea olla kun ei löydä sopivaa asentoa kun koko ylävartalo sattuu :(


Nyt täytyy vain toivoa että Jeri paranisi pian ja että hotspotista ei tulisi meille jatkuvaa riesaa. Monillahan se kroonistuu ja jää vaivaamaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti