keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Jerin ruokavalion "lisukkeet"

Aiemmin tällä viikolla julkaistun blogitekstin jälkeen sain tietää että Jerin siskonpoika on myös juuri kastroitu. Hänen omistajansa kanssa tuli sitten puhetta koiran mahdollisesta painonnoususta kastraation jälkeen, ja kerroin hälle omia vinkkejäni millä saan Jerin painon pysymään kurissa ilman että ruuan kokonaismäärä vähenisi hirveästi, ja ilman että tarvitsisi siirtyä mihinkään kevytruokaan jotka oman kokemukseni mukaan eivät monesti ole kovin kummoisia laadultaan. Päätin sitten julkaista nämä vinkit myös blogissa, eli tässä tietoa siitä mitä itse käytän Jerin ruokintaan lisukkeina:


Noutajaperheen käyttämiä vähäkalorisia lisäruokia kastroidun koiran ruokintaan:


-Kukka- ja parsakaali (halpoja pakasteita, itse yleensä keitän ne mutta tiedän että monet antaa raakana)

-kesäkurpitsa (itse yleensä raastan, paloina Jeri ei viitsi yleensä syödä sitä koska ei ilmeisesti pidä siitä)

-tomaattimurska (on vaan tosi vaikeaa löytää suolatonta tomaattimurskaa, yleensä ainoat suolattomat on luomua ja tosi kalliita! Joskus jaksan soseuttaa itse, mut vähän vähälle jäänyt kyllä tämä)

-kurkku (paloittele, raasta, ihan miten vaan. Jeri ainakin tykkää)

-porkkana (tätä me ei itse käytetä, annoin kerran keitettyjä miniporkkanoita ja sillon Jeri oli vähän huonovointinen ja vatsa meni sekasin. Eläinlääkäri kuitenkin suositteli tätä, varmaan yksilöllistä että kelle sopii ja kelle ei)

-peruna (käytetään tosi vähän, yleensä jos keitän perunoita niin yksi tai kaksi voin laittaa Jerin kippoon, mutta harvakseltaan kun tiedän että liika tärkkelys ei ole hyväksi koiralle)

-kaurapuuro (keitän yleensä ison satsin ja sit laitan pakastepusseihin, painan pussin littanaksi ja sitten pakkaseen. Sulaa nopeammin kun on littana pussi!)

-riisi (kokojyväriisi, Jerin henk. koht lemppari)

-piimä (tätä tosin on koko elämänsä saanut ruuan lisukkeena)

-satunnaisesti käytettäviä: raejuusto, muutamat hedelmät ja marjat (esim omena, banaani, puolukka, mustikka). Harvoin kyllä käytän näitä, yleensä voin palasen banaania heittää Jerin kippoon jos itse syön sitä, samoin omenalohkojen kanssa. Marjoja se syö itse metsässä ihan himona)

Huom, nämä lisukkeet eivät korvaa laadukasta kuivamuonaa ja koira tarvitsee näiden lisäksi muutakin ruokaa! Nämä ovat vain pieniä lisukkeita joita laitetaan sen oikean ruuan lisukkeeksi, jotta vatsa täyttyisi nyt kun ruokaa saa määrällisesti vähemmän kuin ennen kastrointia. Kokeile itse mitkä ovat oikeat määrät juuri sinun koirallesi, ja konsultoi tarvittaessa eläinlääkäriä. Itse olen nämä ainekset kerännyt eläinlääkärin ja muiden koira-alan ammattilaisten suosituksesta sekä internetistä tutkien. Ikinä ei voi täysin tietää mikä aines sopii kullekin koiralle ja mikä ei, joten suosittelen tutkimaan asiaa perusteellisesti, kokeilemaan pienillä määrillä ja tosiaan tarvittaessa konsultoimaan eläinlääkäriä.

Jeri kesäkuussa 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti